Ulf Nylund, Simo Vuorenlinna
Ulf Nylund ja Simo Vuorenlinna lehdistötilaisuudessa 28.8.2018.

Vaasan Osuuspankin tulos vakaa

Vaasan Osuuspankin toiminta oli vakaata vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Tulos heikentyi vuoteen 2017 verrattuna. Liikevoitto oli 4,0 miljoonaa euroa, joka on hiukan pienempi kuin vuoden 2017 ensimmäisen vuosipuoliskon, mutta parempi kuin vuoden 2016 vastaavan ajanjakson liikevoitto.

– Liikevoittoon ei sisälly minkäänlaisia kertaluonteisia eriä, joten tulos on puhtaasti pankkitoiminnasta syntynyt. Tulos on noin 1,3 miljoonaa euroa pienempi kuin edellisvuoden vastaavan aikavälin. Tulosta voidaan pitää hyvänä, kun ottaa huomioon panostukset uusiin ja kalliisiin digitaalisiin ratkaisuihin, toimitusjohtaja Ulf Nylund sanoo.

Korkotaso pysyi matalana ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, mikä oli haastavaa pankille. Viimeisimpien ennusteiden mukaan korkotaso jatkuu matalana vielä tämän vuoden ja luultavasti myös vuoden 2019 puolella.

Pankin korkokate nousi jonkin verran ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, mikä oli positiivista. Se oli 147 000 euroa edellisvuoden vastaavan ajankohdan lukua suurempi.

– Palkkiotuotot pienenivät uusien lainanoton toimitusmaksujen tulouttamista koskevien sääntöjen vuoksi. Kuluvan vuoden alusta voimassa oleva toimitusmaksu tulee tulouttaa seitsemässä vuodessa. Ilman tätä muutosta palkkiotuotot olisivat nousseet jonkin verran viime vuoteen verrattuna. Lisäksi digitaalisten palvelujen kehittämiskustannukset ovat olleet suuret. Digitalisaatioon investoidut kustannukset lisääntyivät noin 500 000 eurolla, Ulf Nylund sanoo.

Lisäksi pankille tuli ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 148 000 euron vakausmaksu, joka otettiin käyttöön pankeille vuoden alusta.

Ulf Nylund kertoo luotonkysynnän olleen edelleen voimakasta. Vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kysyntä oli erityisen hyvää ja kasvoi vuodesta 2017 reilusti. Pankin asiakkaat nostivat lainoja 93,3 miljoonalla eurolla (2017: 79,8 miljoonaa euroa). Tämä on pankin uusi kuuden kuukauden ennätys.

– Sekä yritys- että asuntolainojen kysyntä on ollut suurta kuuden kuukauden aikana. Hiukan suotuisemmilla tulevaisuudennäkymillä on ollut selvästi tärkeä rooli luotonkysynnässä.

– Hyvistä numeroista huolimatta ilmassa on tiettyä epävarmuutta niin maa- ja metsätaloudessa kuin turkistarhauksessakin. Nämä elinkeinot elävät nyt kovia aikoja ja ovat huonommassa tilanteessa kuin vuonna 2017, Ulf Nylund sanoo.

 

Kevään eloisat asuntomarkkinat

Toiminta asuntomarkkinoilla lisääntyi reippaasti vuoden alussa. Pankin asiakkaat nostivat uusia asuntolainoja ensimmäisen puolen vuoden aikana 57,3 miljoonalla eurolla. Edellisen vuoden vastaavan ajankohdan luku oli 38,0 miljoonaa euroa.

Kesäkuun lopussa asuntolainakanta oli kaikkinensa 455,1 miljoonaa euroa, jolloin kasvua edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta oli 1,8 prosenttia. Asiakkaat lyhensivät olemassa olevia lainoja myös ahkerasti, mitä onkin hyvä tehdä korkojen ollessa alhaiset. Pankin kokonaisantolainaus on kasvanut 12 kuukaudessa 4,9 prosenttia ja oli kesäkuun lopussa yhteensä 834,3 miljoonaa euroa.

– Vuoden alkupuoliskolla oli kuitenkin syytä myös huoleen, sillä maksuhäiriöisten määrä on jatkanut kasvuaan vuodesta 2017. Toinen huolestuttava suuntaus yhteiskunnassa on yhä useampien pelaaminen netissä ja heidän netistä ottamansa kalliit, niin sanotut VIP-lainat (kulutusluotot), jotta he voivat pelata yhä enemmän. Pankkiin tulee useita henkilöitä, joilla on

30 000–70 000 euron arvosta kalliita, lyhyitä VIP-lainoja, mikä on hyvin huolestuttavaa. Tästä olen kertonut jo aiemmin, mutta trendi vain jatkuu, Ulf Nylund toteaa.

Matalalla pysytellyt korkotaso ja Pohjanmaalla jatkunut hyvä työllisyystilanne edesauttoivat pitämään luotonkysynnän edelleen hyvänä.

– Viimeisimmät ennusteet osoittavat, että korot voivat olla matalalla vielä 1–1,5 vuotta. Korkotilanne on pitänyt myös luottotappiot suhteellisen vähäisinä tällä hetkellä. Järjestämättömät saatavat kasvoivat edellisvuoteen verrattuna, mikä osoittaa selkeästi, että tietyillä aloilla ja jopa yksityishenkilöillä on ongelmia siitä huolimatta, että taloustilanne Pohjanmaalla on suotuisa, Ulf Nylund sanoo.

Vaasan OPKK:lla (kiinteistövälitys) oli hyvä vuoden alkupuolisko. Keväällä ja kesällä asunto- ja kiinteistökauppa elpyi selkeästi. Kiinteistövälitys teki huomattavasti enemmän kauppoja vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2017.

– Tämä voi olla merkkinä siitä, että taloustilanne on toistaiseksi suhteellisen vakaa, Ulf Nylund sanoo.

 

Tallettaminen lisääntyi

12 kuukauden talletukset lisääntyivät 7,84 prosentilla ja olivat 644,8 miljoonaa euroa. Tämä siitäkin huolimatta, että korot ovat alhaiset ja osa tallettajista hakeutuu muiden sijoitusinstrumenttien pariin.

Vaasan Osuuspankin asiakkaiden sijoitusrahastoihin sijoittaman pääoman määrä kasvoi huomattavasti pörssikurssien noustua katsauskaudella. Vuoden puolivälissä rahastopääomien markkina-arvo oli 116,7 miljoonaa euroa, joka oli 5,2 prosenttia suurempi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

 

Yli 23 000 omistaja-asiakasta ja yli 1 000 uutta asiakasta

Uusien omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi varsin hienosti vuoden alussa ja asiakkaiden määrä oli kesäkuun lopussa 23 823. Tämän lisäksi myös uusien asiakkaiden määrä kasvoi hyvin vuoden ensimmäisen puolen vuoden aikana. Vaasan Osuuspankki sai kaikkiaan 1 048 uutta asiakasta, joista moni ryhtyi myös omistaja-asiakkaaksi.

– Tämä on vahva todiste siitä, että Pohjanmaalla arvostetaan suomalaista omistusta ja paikallista päätöksentekoa, Ulf Nylund sanoo.

Pankin omistajajäsenet saivat bonusetuja ensimmäisen puolen vuoden aikana 1,47 miljoonalla eurolla. Tästä summasta käytettiin 729 000 euroa vakuutusmaksujen maksamiseen.

 

Kova kysyntä yritysluotoista

Yrityslainakanta kasvoi katsauskaudella, sillä kysyntä lisääntyi selkeästi. Lainakanta kasvoi 11,15 prosenttia ja se oli 30.6. yhteensä 294,1 miljoonaa euroa.

– Aiomme jatkaa kunnianhimoisesti pankin markkinaosuuden kasvattamista, missä onnistuimmekin hyvin vuoden alun aikana. Olemme edelleen tarkkoja luotonannossa ja kiinnitämme erityishuomiota yritysten luottokelpoisuuteen ja tulevaisuuden näkymiin. Olemme lisänneet yritysasiakkaille kohdistettua toimintaa. Paikallisen päätöksenteon avulla tulosta on syntynyt hienosti. Ennen vuodenvaihdetta ylitämme tärkeän rajapyykin: yrityslainakanta nousee yli 300 miljoonan rajan, Ulf Nylund sanoo.

 

Automatisaatio jatkuu

Rahoitussektori käy läpi edelleen huomattavaa, jo joitakin vuosia jatkunutta ja vielä vuosia jatkuvaa digitalisaatiosta johtuvaa rakennemuutosta.

– Lähivuosien kehitys lisää automatisaatiota yhä edelleen. Useimmat pankkisektorilla toimivat työskentelevät tulevaisuudessa asiakasrajapinnassa ja sitä mukaa hallinnon työpaikat vähenevät. Kehitys tuo mukanaan toisaalta myös uusia mahdollisuuksia ja panostuksia. Me uskomme edelleen, digitalisaatioaallosta huolimatta, että asiakaspalvelua tarvitaan jatkossakin, minkä tahansa palvelukanavan asiakas valitseekin ja että osaamista ja erikoistumista tarvitaan, Ulf Nylund korostaa.

 

Muutoksia pankin johdossa

Pankki toteutti keväällä johdon organisaatiomuutoksen ja teki joitakin nimityksiä. Simo Vuorenlinna on valittu uudeksi varatoimitusjohtajaksi (tj:n varamies) syyskuun alusta alkaen. Yrityspankkia on johtanut maaliskuusta lähtien Fredrik Björk ja riskienhallintajohtajana on toiminut toukokuusta lähtien Janne Vikman.

Pankin johtoryhmään on kuulunut toukokuusta 2018 lähtien toimitusjohtaja Ulf Nylund, varatoimitusjohtaja Simo Vuorenlinna (sijoitukset/OP-Private), pankinjohtaja Fredrik Björk (yritysasiakkaat), pankinjohtaja Kaisa Lejon (henkilöasiakkaat), riskienhallintajohtaja Janne Vikman ja henkilöstöpäällikkö Maria Östman.

 

 

Vaasan Osuuspankki lukuina 1–6/2018

Liikevoitto: 4,0 milj. e (–24,5 %)

Korkokate: 5,1 milj. e (+4,8 %)

Hallintokustannukset: 5,74 milj. e (+9,6 %)

Luottojen arvonalennukset: 0 e

Järjestämättömät saatavat: 6,1 milj. e (+48,7 %)

Vakavaraisuusaste: 31,05 %

Talletukset: 644,8 milj. e (+7,84 %)

Antolainaus: 834,3 milj. e (+4,93 %)

Uudet luotot: 93,3 milj. e (+16,89 %)

 

Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Ulf Nylund