Kulttuurikeskiviikot 2018

Kulttuurikeskiviikot-luentosarjan tarjoaa OP Lounaismaan Kulttuuriyhdistys. Luennot pidetään Teatteri Provinssissa, os. Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, Salo. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

Ooppera intohimona
Keskiviikko 10.1.2018 klo 19
Oopperalaulaja Lilli Paasikivi-Ilves

Lilli Paasikivi-Ilves on oopperalaulaja, äänialaltaan mezzosopraano. Vuodesta 2013 alkaen hän on ollut Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja. Paasikivi on suorittanut Tukholman musiikkikorkeakoulussa lauludiplomin ja opiskellut Lontoossa Royal College of Musicin oopperakoulutuksessa. Suomen kansallisoopperaan hän sai kiinnityksen vuonna 1998. Urallaan Lilli Paasikivi on esiintynyt ympäri maailmaa. Vuoden 2018 kevään aikana häntä voi kuulla mm. Ruotsissa, Hollannissa, USA:ssa ja Japanissa. Paasikivellä on kesäasunto Kiskossa, jossa hän on järjestänyt kahteen otteeseen klassiseen musiikkiin keskittyvän kesätapahtuman. Sydänkesän säveliä järjestetään myös kesällä 2018.

Presidentinvaalit ja media
Keskiviikko 24.1.2018 klo 19
Toimittaja, tietokirjailija Hannu Lehtilä

Hannu Lehtilä on Halikossa syntynyt toimittaja ja tietokirjailija. Hän teki työuransa Yleisradiossa politiikan erikoistoimittajana toimimalla muun muassa vuosina 2001-2008 TV1:n Lauantaiseuran isäntänä. Lehtilä on kirjoittanut kirjat muun muassa Mauno Koivistosta, Harri Holkerista ja Tarja Halosesta. Hannu Lehtilä selosti myös televisioon poliittisia tapahtumia ja esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoja sekä Urho Kekkosen ja Adolf Ehrnroothin hautajaiset. Halikko-mitalin Lehtilä sai vuonna 2005.

Viidakkotohtori
Keskiviikko 7.2.2018 klo 19
Lääkäri Jari Vainio

Jari Vainio on yleislääkäri, joka on työskennellyt yli 25 vuotta Suomen ulkopuolella. Ensimmäiset 10 vuotta Afrikassa, seuraavat 15 vuotta eri puolilla maailmaa, noin 40 maassa. Jari Vainio on kokemuksien kerääjä – hän on toiminut lääkärinä Englannissa psykopaattivankilassa, laivalääkärinä arktisella luoteisväylällä, beduiinien anestesialääkärinä Jemenissä, pakolaislääkärinä Keniassa. Hänen kirjansa ”Viidakkotohtori Dokoto Jalin päiväkirjat” sijoittuvat aikaan 1987-1993, jolloin Vainio työskenteli katolisessa sairaalassa keskellä viidakkoa Sambiassa. Vainio oli 28-vuotias aloittaessaan työn suomalaisen terveyskeskuslääkärin opein. Katondwen sairaala tai ”Pyhitetyn Sydämen sairaala” oli vaativa paikka; ei puhelimia, ei sähköä, ei konsultaatiomahdollisuuksia.

Vahvasti eurooppalainen
Keskiviikko 21.2.2018 klo 19
Muusikko, taiteilija M.A. Numminen

Mauri Antero Numminen, tutummin M.A. Numminen, on Somerolla syntynyt kulttuurin monitoimimies, muusikko ja taiteilija. Urallaan Numminen on toiminut mm. laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, näyttelijänä, tuottajana ja lyhytelokuvien ohjaajana. Hänet tunnetaan erityisesti omaperäisestä lauluäänestään sekä lastenlauluistaan. Nummisen uralle mahtuu suomalaisen musiikin historiaa, sillä hän toimi 1950-luvun lopulla silloin tällöin Unto Monosen yhtyeessä rumpalina. Myöhemmin Numminen tunnettiin avantgarde/underground-taiteilijana, joka kohahdutti lauluillaan ja konemusiikillaan. Numminen on pyrkinyt usein tietoisesti ärsyttämään ihmisiä. Tässä hän onnistui hyvin esimerkiksi tulkitsemalla Schubertin liedejä. M.A. Numminen on vahvasti eurooppalainen mies. Hän on mm. levyttänyt kappaleitaan englanniksi, saksaksi, venäjäksi ja esperantoksi.

Tilaisuudet ovat maksuttomia.