OP Ryhmään Taidesäätiön kahden viulun uudet haltijat viulut kädessään Vallilan toimitalon taidegalleriassa. Taustalla flyygeli ja kaksi vanhaa maisemamaalausta.

OP Ryhmän Taidesäätiö

OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelmaan kuuluu sekä suomalaista taidetta että arvosoittimia. Se on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on edistää kuva- ja säveltaidetta. Taidesäätiö on perustettu vuonna 1987 ja se jatkaa OP Ryhmän yli sata vuotta jatkunutta suomalaisen kulttuurin vaalimista ja kulttuuriperintömme säilyttämistä tuleville sukupolville.

Taidesäätiön taidekokoelma

OP Ryhmän Taidesäätiö tukee suomalaista kuvataidetta. Kokoelmassa on yhteensä 3 500 teosta. Se on kattava esitys suomalaista taidehistoriaa. Kokoelmassa on mm. maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja tekstiilitaidetta 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Säätiö kartuttaa kokoelmaansa vuosittain hankkimalla teoksia suomalaisilta nykytaiteilijoilta. Teokset ovat esillä OPn toimitiloissa sekä henkilöstön että vieraiden iloksi. Taidekokoelma on otettu huomioon arkkitehti Asmo Jaaksin (Arkkitehtitoimisto JKMM) suunnittelemassa OPn Vallilan toimitalossa. Rakennuksen taidegalleria mahdollistaa vaihtuvien näyttelyiden järjestämisen omissa tiloissa. Kokoelman teoksista tehdään myös vuosittain näyttelyitä museoihin ja yhteistyökumppaneiden tiloihin sekä lainataan eri museoiden taidenäyttelyihin.

Taidesäätiön soitinkokoelma

OP Ryhmän Taidesäätiö on vuodesta 1987 tukenut esittävää säveltaidetta lainaamalla omistamiaan arvosoittimia nuorille, lahjakkaille muusikoille. Säätiön soittimilla on tehty useita levytyksiä ja voitettu kansainvälisiä kilpailuja, mutta ennen kaikkea ne ovat antaneet monelle nuorelle mahdollisuuden kehittyä urallaan ainutlaatuisen instrumentin avulla.

Säätiö omistaa tätä nykyä yhdeksän historiallista arvosoitinta: viisi viulua, kaksi alttoviulua ja kaksi selloa. Kokoelmaan kuuluu myös kolmas sello, John Terry vuodelta 1989.

Soittimien jaosta päättää asiantuntijaraati. Valinta perustuu aiempien saavutusten lisäksi myös vaativiin tulevaisuudensuunnitelmiin. Soittimien laina-aika on keskimäärin 3-4 vuotta ja vapautuvia soittimia haetaan yleensä lokakuussa. Hausta ilmoitetaan lehti-ilmoituksin ja sosiaalisen median kautta.

Soittimet ja niiden haltijat

Antonio Stradivarius -viulu, "Iiriläinen" (1702), Kasmir Uusitupa.
Carlo Antonio Testore -viulu (1730), Otto Antikainen.
Charles Gaillard -viulu (1867), Leena Jaakkola.
Pierre & Hippolyte Silvestre -viulu (1843), Hanna Parviainen.
Ferdinandus Gagliano -viulu (1767), Terhi Paldanius.
Leonhard Maussiell -alttoviulu (1722), Riina Piirilä.
Joannes Florenus Guidantus -alttoviulu (1737), Jussi Tuhkanen.
Giovanni Grancino -sello (1698), Klaus Mäkelä.
Nicholas Lupot -sello (1795), Leonardo Chiodo.
John Terry -sello (1989), Inka Saavalainen.