Osakekaupankäynnin kulut laskivat 26.6. alkaen

Osakekaupankäynnin kulut OPn sähköisissä itsepalvelukanavissa laskivat. Hinnastomuutokset koskee osakkeita ja muita pörssilistattuja arvopapereita op.fi:ssä, OP-mobiilissa ja OP-eTraderissa.

Haluamme hinnastouudistuksella paitsi palkita omistaja-asiakkaitamme, myös madaltaa osakesäästämisen aloittamisen kynnystä, kannustaa asiakkaitamme säännölliseen osakesijoittamiseen sekä mahdollistaa tehokkaan hajautuksen myös pienemmillä euromäärillä.
Käsi ja kello

Uusia etuja omistaja-asiakkaille – säännöllisesti säästämällä edullisempaa osakesijoittamista

Omistaja-asiakkaana käyt jatkossakin edullisemmin osakekauppaa OPn sähköisissä kanavissa (op.fi, OP-mobiili ja OP-eTrader). Omistaja-asiakkaana pääset aina automaattisesti hinnaston toiselle palkkiotasolle, jossa välityspalkkio on 0,18 prosenttia kauppasummasta, kuitenkin vähintään 8 euroa toteutuneelta toimeksiannolta. Uutena etuna omistaja-asiakas pääsee siirtymään kolmannelle palkkiotasolle (0,15 %, min. 5 tai 8 euroa), mikäli tekee vähintään yhden kaupan vuosineljänneksen aikana.

Uudistuksen myötä kaupankäyntipalkkio laskee seuraavan kalenterineljänneksen ajaksi, kun omistaja-asiakas tekee vähintään yhden kaupan edellisen kalenterineljänneksen aikana. Uusi hinta astuu voimaan aina seuraavan kalenterineljänneksen alussa, jolloin tarkastellaan omistaja-asiakkaan oikeutta etuun eli sitä, onko tämä tehnyt vähintään yhden kaupan edellisen kalenterineljänneksen aikana.

Haluamme kannustaa asiakkaitamme säästämään säännöllisesti, jolloin salkun ajallinen hajautus toteutuu kuin itsestään. Uusi hinnasto alentaa säännöllisesti säästävän omistaja-asiakkaan kaupankäyntipalkkioita kauppasummasta riippuen 16-37 %.”

 

Aiemmin osakesijoittajan tuli kerryttää palkkiotuottoja 500 euron edestä vuosineljänneksen aikana, jotta pääsi kolmannelle palkkiotasolle. Vuosineljänneksen aikana sijoittajan tuli tehdä vähintään 63 kauppaa (8 euron minimihinnalla), käytännössä siis yksi kauppa päivässä. Jatkossa kolmannelle palkkiotasolle pääsyyn riittää yksi kauppa vuosineljänneksen aikana.

Kaavio1

Piensijoittajan kulut laskevat – omistaja-asiakkaille yhden prosentin palkkiokatto kaikkiin osakekauppoihin

Uuden hinnaston myötä Osuuspankin omistaja-asiakkaana et koskaan enää maksa kaupankäyntikulua enempää kuin yhden prosentin (1 %) kauppasummasta, vaikka palkkiotasolla olisi hinnastossa minimipalkkio määriteltynä. Mikäli hinnaston mukainen vähimmäispalkkio on yli prosentin kauppasummasta sitä ei peritä, vaan kaupankäyntipalkkiona käytetään yhtä prosenttia (1%). Etu on merkittävä kaikille erityisesti pientä kauppaa käyville asiakkaille. Esimerkiksi 100 euron kaupasta Osuuspankin omistaja-asiakkaat maksavat jatkossa vain yhden euron kaupankäyntipalkkion. 1 %:n hintakatto koskee kaikkia markkinoita ja kaikkia op.fi:stä löytyviä arvopapereita, niin osakkeita, warrantteja kuin myös pörssilistattuja rahastoja eli ETF:iä.

 

Kaavio2

Entistä edullisemmat kaupankäyntipalkkiot myös kansainvälisille osakkeille

Uuden hinnaston myötä myös kansainvälisille markkinoille tehtyjen osake- ja ETF-kauppojen hinnat laskivat. Minimipalkkio laski 12 eurosta 8 euroon. Muutos mahdollistaa salkun maantieteellisen hajauttamisen aiempaa edullisemmin. Etu koskee kaikkia asiakkaita.

Sijoittaja ostaa USA:ssa listattua osaketta 500 eurolla. Jatkossa sijoittaja maksaa kaupankäyntipalkkiota 8 euroa, kun aiemmin palkkio oli 12 euroa. Säästöä neljä euroa kaupalta (33 %). Jos sijoittaja tekee yhden kaupan kuukaudessa, kertyy vuodessa säästöä 48 euroa. Jos esimerkissä sijoittaja olisi ollut omistaja-asiakas, niin kaupankäyntipalkkio olisi ollut 5 euroa, säästöä 7 euroa per kauppa, vuodessa 84 euroa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Hinnoittelu-uudistuksen keskiössä ovat OPn omistaja-asiakkaat. Yhden prosentin hintakatto ja yhdellä kaupalla kvartaalissa siirtyminen kolmannelle palkkiotasolle koskevat vain omistaja-asiakkaita. Lisäksi kaikkia asiakkaita (myös yritysasiakkaita) koskee kv-minimipalkkion muutos. Nuorten etu koskee vain alle 30-vuotiaita, jotka ovat Osakesäästäjien keskusliiton jäseniä.

OP on asiakkaiden omistama ja tehtävämme on tuottaa hyötyjä ja etuja omistaja-asiakkaillemme.

Nykyisten sääntöjen mukaan OP ei voi tarjota etuja omistaja-asiakkaille, jotka ovat yhtiömuotoisia. Yritysasiakkaat pääsevät kuitenkin hyötymään kv-hinnoittelun muutoksista.

Kaupankäyntipalkkioita päivitetään kalenterineljänneksittäin ja uudet palkkiot tulevat voimaan aina kalenterineljänneksen ensimmäisenä päivänä. Kaupankäyntiaktiivisuuttasi tarkastellaan aina edellisen kalenterineljänneksen osalta.

Ensimmäisen kerran kaupankäyntiaktiivisuutta tarkastellaan 1.7., jolloin katsotaan edellisen vuosineljänneksen kaupankäyntitietoja. Mikäli olet käynyt kauppaa 1.4.-30.6. välillä, olet oikeutettu 0,15% min 5€ palkkioon 1.7.alkaen.

1%:n hintakatto koskee kaikkia markkinoita ja kaikkia op.fi:stä löytyviä pörssilistattuja arvopapereita, niin osakkeita ja ETF:iä, kuin myös warrantteja ja sertifikaatteja.

 

Palvelun tarjoaa Osuuspankki.