OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt: Voittajatöissä nähdään hammasharja, rakettireppu ja metsä metallipurkissa

OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun palkinnot jaettiin voittajille Euraan, Kouvolaan ja Paraisille. Paraislaiseen Holkon perheeseen tuli palkintoja jo kolmatta vuotta peräkkäin.

OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Tänä vuonna kilpailuun osallistui lähes 20 000 suomalaislasta. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”. Kolmessa kilpailusarjassa pohdittiin keksintöjen merkitystä eri näkökulmista.

Kilpailun finalisteja palkittiin tänään OP Vallilassa. Tuomariston jäsen, opetusneuvos Mikko Hartikainen Opetushallituksesta iloitsi mm. lasten ja nuorten mielikuvituksesta ja siitä, että kuvien tekemiseen on panostettu paljon.

– Lapsia ja nuoria keksinnöt innostivat toinen toistaan yllättävämpiin ratkaisuihin. On ilahduttavaa nähdä, miten kuvissa yhdistellään fantasiaa ja todellisuutta ennen näkemättömillä tavoilla! Kilpailutöissä kuvataan erityisesti huimia tulevaisuuden keksintöjä, robotteja ja koneita, mutta myös paljon tärkeitä, omaa arkea helpottavia keksintöjä. Monista töistä välittyvät lapsia pohdituttavat ratkaisemattomat globaalit ongelmat, kuten valtamerien muovijäte, Hartikainen kertoi.

6-8-vuotiaiden sarjan voitti Eemeli Vähä-Vahe Eurasta työllään "Hammasharja”. Aihettaan hän perusteli sillä, että hammasharjaa käytetään joka päivä.

9-10-vuotiaiden sarjan voitti Hilma Holkko Paraisilta työllään ”Värikäs lento”. Rakettirepustaan hän kertoi, että sillä voi lentää, ja repusta tulee värejä, eikä ollenkaan pakokaasua.

Hilma Holkko voitti viime ja toissa vuonna 6-8 vuotiaiden sarjan valtakunnallisen ja myös kansainvälisen kilpailun. Nyt hänen työnsä lähtee tavoitteleman jo kolmatta perättäistä voittoa kansainväliseen loppukilpailuun.

11-13-vuotiaiden sarjan voitti Mette Huovila Kouvolasta työllään "Metsä metallipurkissa”. Mette kertoo halunneensa luoda maallisen tunnelman, jossa kuvan hahmo Linda saa valmiiksi oman työnsä, jolla hän voisi pelastaa maapallon kuolevia kasveja. Työ siis keskittyy tulevaisuuteen ja maailman pelastamiseen.

Guinnessin ennätyskirjan mukaan kilpailu on maailman suurin lasten ja nuorten kuvataidekilpailu, johon osallistuu Suomen lisäksi lapsia ja nuoria Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Vuosittain kilpailuun osallistuu yhteensä jopa 900 000 piirtäjää.

Valtakunnalliset voittajatyöt lähetetään edustamaan Suomea kesä-heinäkuun vaihteessa Pariisissa järjestettävään kansainväliseen loppukilpailuun.

Vuoden 2018 valtakunnallisen kilpailun aiheet ja voittajat sarjoittain

1. sarjan aihe: Suunnittele lempikeksintösi. 6-8-vuotiaiden sarjassa lapsia kannustettiin kääntämään katse omaan arkeen ja lähitulevaisuuteen. Mihin kaikkeen onkaan tarvittu keksijää? Tehtävänä oli kuvata oma lempikeksintö.

6-8-vuotiaiden sarjan voitti Eemeli Vähä-Vahe Eurasta työllään "Hammasharja”.

Tuomaristo luonnehti Eemelin työtä seuraavasti: "Ilmeikäs tilannekuva arjesta, aito ja välitön tunnelma ja tunne. Hyvä heijastuksen käyttö voimakeinona / tehosteena."

2. sarjan aihe: Toimivia ideoita. 9-10-vuotiaiden sarjassa kannustettiin pohtimaan mitkä keksinnöt innostavat ja helpottavat elämää. Lasten tehtävänä oli tehdä luonnos omasta keksinnöstä, ja siitä mihin se pystyy.

9-10-vuotiaiden sarjan voitti Hilma Holkko Paraisilta työllään ”Värikäs lento”.

Tuomaristo luonnehti Hilman työtä seuraavasti: ”Ekspressiivinen ja maalauksellinen kokonaisuus, jossa on värien ilotulitusta, vauhtia ja meininkiä. Kuva-ala on käytetty hyvin, ja siinä yhdistyy piirustuksellisuus ja maalauksellisuus.”

3. sarjan aihe: Ratkaise ongelmia. 11-13-vuotiaiden sarjassa haasteena oli miettiä maailman ratkaisemattomia ongelmia. Mitä meidän tulisi vielä ehdottomasti keksiä? Tehtävänä oli näyttää, miten keksinnöt muuttavat elämäämme!

11-13-vuotiaiden sarjan voitti Mette Huovila Kouvolasta työllään "Metsä metallipurkissa”.

Tuomaristo luonnehti Meten työtä seuraavasti: ”Äärimmäisen yksityiskohtainen ja teknisesti viimeistelty akvarelli, jossa tehtävän mukaisesti ratkaistaan maailman ongelma. Taitava, harmoninen, tarinallinen ja kuvitusmainen esitys sekä hienosti hallittu perspektiivi.”