Osuuspankit muuttavat maatalouden korkotukilainojen koron markkinaehtoiseksi

Maatalouden korkotukilainojen vähimmäiskorkokäytäntö OP Ryhmän osuuspankeissa muuttuu 1.5.2018 alkaen. Jatkossa maatalouden korkotukilainojen korko määräytyy markkinaehtoisesti. Aiemmin osuuspankit ovat perineet korkotukilainoista 1 tai 2 prosentin vähimmäiskorkoa.

Maatalouden korkotukilainojen korosta säädetään maaseutuelinkeinojen rahoituslaissa vuodelta 1999 ja laissa maatalouden rakennetuista vuodelta 2007. Osuuspankkien vähimmäiskorko on perustunut laeissa määriteltyihin kahden prosentin (vuoden 1999 laki) tai yhden prosentin (vuoden 2007 laki) vähimmäiskorkoon. Korkokäytäntö korkotukilainoissa on vaihdellut eri pankkiryhmissä. Osuuspankit käyttävät 1.5.2018 alkaen maatalouden korkotukilainojen korkona velkakirjassa todettua kokonaiskorkoa.

- Silloin, kun kyseiset lait säädettiin, ei ollut näköpiirissä nykyisen kaltaista tilannetta, jossa viitekorot ovat painuneet historiallisen alas. Vähimmäiskorkokäytännöstä luopuminen mahdollistaa sen, että maatalousyrittäjät voivat hyödyntää myös korkotukilainoissa nykyistä matalaa markkinakorkotasoa, kertoo yksikönpäällikkö Janne Mäkikalli.

Muutos tehdään vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn antaman ratkaisusuosituksen mukaisesti. Lainaansa koskevaa ratkaisusuositusta pyysi yksittäinen maanviljelijä. Osuuspankit palauttavat liikaa saamansa koron kaikille niille asiakkaille, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana maksaneet 1 tai 2 prosentin vähimmäiskorkoa tilanteessa, jossa velkakirjan kokonaiskorko on ollut korkotukilainojen vähimmäiskorkoa alhaisempi.

Päätös koskee ainoastaan maatalouden korkotuettuja lainoja. Osuuspankit ottavat toukokuussa kirjeitse yhteyttä niihin asiakkaisiin, joita asia koskee. Asiakkaiden ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin palautuksen saadakseen. Asiakkaiden kysymyksiin vastataan numerossa 010 25 29750.