Opintolaina kuva

Opintolaina

Opiskelupaikka valmiina – opintolainaa vailla?

Opintolainan hakeminen on helppoa

Verkon kautta haet opintolainaa helposti ja säästät lainan toimituskuluissa.

Huoletonta opiskeluaikaa opintolainalla

Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta 2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä.

Omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa. Lisäksi saat pankkipalveluistasi alennusta sekä OP-bonuksia.

Opintolaina

Työskentely opintojen ohessa ei ole välttämätöntä. Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihisi ja elämiseen sekä valmistua nopeammin unelmiesi ammattiin.

Meiltä saat edullista opintolainaa, jonka takaisinmaksusta huolehdit vasta opintojesi jälkeen. Käytä opintolainaasi kuten haluat – esimerkiksi vuokraan, vaatteisiin, opiskeluvälineisiin tai vaikkapa matkustamiseen.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja suorittanut vähintään 45 opintopistettä kotimaisessa korkeakoulussa, voit hakea OP-Visa-korttia 1 000 euron luottorajalla.
Opintolaina kuva

Opintolainan hakeminen on helppoa

Opintolainan hakeminen ja nostaminen onnistuu kätevästi verkossa kirjautumalla sisään op.fi:hin verkkopalvelutunnuksillasi. Voit myös hakea opintolainaa, vaikka et vielä olisi OPn asiakas. Jätä tällöin lainahakemus kirjautumattomana. Opintolainan valtiontakaus on ainoa vakuus, jonka tarvitset opintolainaa hakeaksesi. Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti kaikille opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille opintotukipäätöksen yhteydessä.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Sinun ei tarvitse maksaa edes lainan korkoja opintojesi aikana. Jos opiskelet korkeakoulussa, voit opintojesi aloitusvuodesta riippuen saada valmistuessasi opintolainahyvityksen tai -vähennyksen.

Lue tarkempaa tietoa opintolainan hakemisesta kohdasta ”Opintolainan hakeminen”!

Kun opintoraha ja asumislisä eivät riitä, opintolaina on kätevä apu. Saat opintojen ajaksi lisärahaa, jonka voit käyttää haluamallasi tavalla. Opintolainan avulla elät enemmän.

Liisa Kytömäki viestintäasiantuntija, OP

Opintolainan saamiseksi sinulla tulee olla voimassa oleva opintolainatakaus. Korkeakouluopiskelijat saavat lainatakauspäätöksen automaattisesti opintorahapäätöksen yhteydessä.

Jos opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa, hae lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.

Täytä opintolainahakemus verkossa sen jälkeen, kun olet saanut lainatakauspäätöksen Kelalta. Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa konttoristamme huoltajien suostumuksella.

Uusi opiskelija? Kätevimmin teet opintolainahakemuksen kirjautumalla tunnuksillasi op.fi:hin, josta saat opintolainapäätöksen automaattisesti. Jos nostat opintolainaasi opintotukipäätöksen mukaisesti siirrämme rahat automaattisesti tilillesi ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä.

Uudesta lainasta ja lainaerän lisäyksestä peritään toimitusmaksu. Seuraavat nostot ovat maksuttomia, jos olet valinnut nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti. Jos olet valinnut nostotavaksi erilliset nostot, voit tehdä nostopyynnön op.fi:ssä. Erillisistä nostoista peritään pankin palveluhinnaston mukainen maksu. Kun opintolainahakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten käytettävissäsi jo seuraavana pankkipäivänä.

Voit myös hakea opintolainaa, vaikka et vielä olisi OPn asiakas. Jätä tällöin lainahakemus kirjautumattomana verkossa, niin otamme sinuun puhelimitse yhteyttä 1-3 pankkipäivän kuluessa. Kun lainapäätös on myönteinen, pyydämme sinua viimeistelemään opintolainahakemuksesi omassa osuuspankissasi.

Opintojen jatkuessa hae lainaerän lisäystä

Jos olet nostanut opintolainaa jo aiempana lukuvuotena ja olet saanut lainatakauksen seuraavalle lukuvuodelle, hae lainaasi lainaerän lisäystä. Näin lainojesi lukumäärä ei kasva. Tarkista Kelan asiointipalvelusta onko sinulle jo myönnetty seuraavan lukuvuoden lainatakaus, ja päätöksen saatuasi hae opintolainan lisäystä op.fi:ssä valitsemalla:

> Lainat
> Hae lainaa
> Opinnot
> Hae opintolainaasi lisäystä

Alle 18-vuotias voi saada opintolainaa 300 euroa kuukaudessa, yli 18-vuotias 650 euroa kuukaudessa ja ulkomailla opiskeleva 800 euroa kuukaudessa.

OPn opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon, johon lisätään pankin marginaali. Korko on valintasi mukaan joko 12kk:n euribor tai OP-prime. Opintolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Viitekorkoon lisätään pankin marginaali. Uudesta lainasta veloitetaan toimitusmaksu, joka vähennetään ensimmäisen noston määrästä. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Opintolainalaskurissamme on valmiina esimerkkikorko. Voit suunnitella laskurin avulla omaa opintolainaasi.

Kun suoritat opintosi määräajassa, voit saada opintolainastasi joko opintolainahyvityksen tai  -vähennyksen.

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, saat valmistuessasi opintolainahyvityksen. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena.

1.8.2005–31.7.2014 opintonsa aloittaneet korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainavähennyksen verotuksessa.

Opintolaina kerryttää OPn omistaja-asiakkaille myös rahanarvoisia OP-bonuksia. Kertyneillä OP-bonuksilla maksetaan muun muassa vakuutusmaksuja ja päivittäisasioinnin palvelumaksuja. Omistaja-asiakkaana hyödyt OP-bonusten lisäksi myös muista eduista ja alennuksista.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä.

Sinun ei tarvitse huolehtia opintolainan korkojen maksamisesta opiskelujen aikana. Erääntyvät korot lisätään lainan pääomaan eli pääomitetaan kahdesti vuodessa – kesä- ja joulukuun 15. päivinä. Opintolainasi korot pääomitetaan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen vielä yhden lukukauden ajan. Jos esimerkiksi saat viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, pääomitetaan opintolainasi korot vielä joulukuussa. Vasta sen jälkeen maksat lainastasi korkoa. Voit halutessasi lyhentää lainaasi esimerkiksi pääomitettujen korkojen määrällä koska tahansa.

Saat tarvittaessa lainan takaisinmaksulle joustoa ja lainasi maksua voidaan lykätä, jos et esimerkiksi heti valmistuttuasi löydäkään sopivaa työpaikkaa. Jos kohtaat yllättäviä ongelmia, joiden vuoksi rahasi eivät riitä, ota meihin heti yhteyttä. Voimme sopia esim. maksuvapaasta kuukaudesta lainan lyhennyksissä tai muutoksista lainajärjestelyissä.

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata, tehdä lainaasi ylimääräisen lyhennyksen.

Lyhennysvapaan hakeminen onnistuu OP-verkkopalvelussa. Opintolainasi lyhennysvapaan aikana maksat pelkästään opintolainan korkoa. Voit hakea muutosta myös maksuerään. Muutoksista peritään pankin palveluhinnaston mukainen maksu.

Halutessasi voit lyhentää opintolainaasi ylimääräisellä lyhennyksellä normaalin kuukausierän lisäksi. Lainaan tehty ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa maksuerää eikä maksupäivää. Ylimääräisestä lyhennyksestä ei peritä kuluja. Ylimääräisen lyhennyksen tekemiseen tarvitset lyhennettävän lainan numeron, jonka löydät Lainat-osiosta. Siirry tämän jälkeen Päivittäiset raha-asiat -osion kohtaan Uusi maksu, ja syötä lyhennettävän lainan numero Saajan tili tai IBAN -kenttään. Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti. Ylimääräinen lyhennys lähtee tililtäsi saman päivän aikana.

Jos perut etukäteen opintorahan tietyiltä kuukausilta, lainatakauksen määrä voi pienentyä tältä ajalta. Näin käy, jos lainassa on jäljellä tulevia nostamattomia eriä. Opintorahan peruminen voi siis aiheuttaa sen, että et saakaan lainasta kaikkia alkuperäisen opintotukipäätöksen mukaisia nostoeriä.

Omistaja-asiakkaan edut

  • Omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa.
  • Omistaja-asiakkaana saat käyttötilin, OP-verkkopalvelun sekä OP-Visa-kortin 45 % edullisemmin. Hinta on omistaja-asiakkaalle 2,95 €/kk (normaalisti 5,45 €/kk). Kun olet alle 26-vuotias, saat päivittäiset pankkipalvelut maksutta.
  • Omistaja-asiakkaana saat uuteen asuntolainaasi kiinteän koron koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi. Näin varmistat, että asuntolainasi korkokulut säilyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy OP-bonuksia esimerkiksi:

  • lainoista
  • säästöistä ja sijoituksista
  • tileillä olevat varoista
  • OP-Visan Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista ja
  • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

Lainan myöntää osuuspankki.